Wist je dat een ‘bijwerking’ ontzettend belangrijk is voor het behouden van gezonde natuurlijke nagels? Idealiter is dit om de 3 à 4 weken.  Regelmatig follow-up zorgt voor gezonde natuurlijke nagels en de beste fundering voor een mooie set kunstnagels.  Wacht je hier te lang mee,  dan schaadt dit jouw natuurlijke nagels alsook het kunstproduct.  Vanaf 6 weken spreken we niet meer over een bijwerking,  omdat het product zodanig is uitgegroeid , waardoor het niet meer in balans kan gebracht worden en een volledig nieuwe architectuur moet geplaatst worden. 

Gemiddeld groeien onze vingernagels 2 à 3 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.

 

Je nagels groeien sneller in een warm klimaat dan in een koud.


Uit onderzoek is gebleken dat de nagels van mannen sneller groeien dan die van vrouwen. De enige uitzondering is tijdens de zwangerschap.

Zowel nagels als haar bestaan uit keratine, maar ze zijn wel op een andere manier samengesteld. Dat betekent ook dat dezelfde voeding die goed is voor je haar ook voordelen heeft voor je nagels. Een gevarieerd dieet met veel vitamines, antioxidanten fruit- en groentesoorten, proteïnes en mineralen is de sleutel tot gezond haar en gezonde nagels.

Onychofagie is de medische term voor nagelbijten. Nagelbijten is de meest voorkomende 'nerveuze gewoonte'. Nagelbijten is niet echt gevaarlijk, maar wel onhygiënisch omdat er veel bacteriën wonen onder de randen van je nagels.

 

De snelheid van de nagelgroei verschilt per hand. Rechtshandigen zullen merken dat aan de rechterhand de nagels sneller groeien dan aan hun linkerhand en andersom.

 

De nagels van iemand met lange vingers groeien sneller dan die van iemand met korte vingers.


De verschillende periodes in een jaar kunnen een invloed hebben op de snelheid waarmee je nagels groeien. Ook je leeftijd, genen en een handvol andere factoren hebben een invloed.

 

Een losgeraakte nagels heeft 1 maand nodig om volledig terug te groeien.

 

Je nagelplaat (het zichtbare deel van de nagel) bestaat uit dood weefsel. Toch groeien nagels. Dat komt doordat ze aan de basis van de nagel worden opgestuwd door jonge, nieuwe cellen die vervolgens op hun beurt afsterven en doorschuiven.

 

De traagst groeiende vingernagel is de nagel van de duim, De snelst groeiende vingernagel is de nagel van de middelvinger.  De nagels van je dominante hand groeien sneller.

 

Droge nagels hebben dezelfde oorzaak als droge huid: vochttekort.

 

Ongeveer een helft van die nagelaandoeningen worden veroorzaakt door schimmelinfecties. Andere veelvoorkomende aandoeningen zijn witte vlekjes, verticale lijnen, bacteriële infecties en ingegroeide teennagels. Oudere mensen hebben vaak meer nagelproblemen dan jongere mensen.

 

Hoe ouder je wordt, hoe trager je nagels groeien.


Stress eist een tol op je nagels.  Naast het plukken aan en bijten op je nagels, kan chronische stress ook de groei van je nagels verstoren. De stress en vermoeidheid wenden de energie van het lichaam en de voedingsstoffen weg van gezond groeiende nagels en haar.


Nagelriemen hebben een doel! De nagelriem is er om het vocht vast te houden en de omgevingsbacteriën uit het lichaam te houden.
Heb je je ooit al afgevraagd waarom een nagel soms uitvalt na een verwonding? Dat komt omdat je nagelplaat bloed, zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft  om normaal te groeien. Een verwonding kan die delicate microscopische verbindingen aantasten, waardoor de nagel niet kan herstellen en soms zelfs uitvalt.

Je nagels groeien vooral ’s nachts.